На Тернопільщині фермер виробляє дизпаливо з ріпаку та паливні брикети із соломи

6e0b0652577092257b5681913f926c86У cелі Васильківка(Тернопільська область) фермер Володимир Коваль виробляє дизельне паливо з ріпаку та паливні брикети із соломи. Перший в області цех з виробництва біодизелю інженер за фахом організував на початку 90-х років, а виробництво солом’яних брикетів запустив нещодавно, передає TeNews.te.ua.

«Обладнання вартістю близько 2 млн грн придбали на спеціалізованому підприємстві у Бердичеві Житомирської області, - розповідає Володимир Коваль. – Монтував разом із своїми спеціалістами, а заводські інженери запустили в експлуатацію». На трьох окремих виробничих підрозділах працюватиме по четверо операторів у три зміни.

«На створених майданчиках будуть солому подрібнювати, сушити, брикетувати, також зберігати готову продукцію, - розповідає фермер. – Згідно з попередніми підрахунками, цех виготовлятиме 20 тонн брикетів на добу та 6 тисяч тонн у рік».

Біопаливо використовуватиметься для забезпечення потреб фермерського господарства та продаватиметься населенню, організаціям та установам. Відходи можуть бути чудовою альтернативою дровам, вугіллю і дорогому природньому газу, наголошує Володимир Коваль. «Теплотворна властивість соломи, особливо олійних культур при спалюванні становить 4000-5000 ккал/кг, - пояснює Володимир Коваль. – Тонна паливних брикетів із соломи вологістю 6-8% коштує 2200-2500 гривень і замінює до 4-6 кубометрів дров, а один кубометр дров вологістю до 20% важить від 350 до 450 кг, які ще потрібно порізати та поколоти». Для виробництва солом’яних брикетів фермерське господарство використовуватиме власні відходи. "На трьох тисячах гектарах вирощуємо зернові, сировиною будемо забезпечені, - каже Володимир Коваль. - СФНГ "Коваль" буде енергетично незалежне".

На даний момент заслужений працівник сільського господарства України Володимир Коваль разом з синами обробляє 4,8 тисяч орендованих земель у семи населених пунктах району і займається вирощування зернових, а також насіннєвої і товарної картоплі, апробацією сортів та гібридів бульб вітчизняної та зарубіжної селекції.