На Вінниччині фабрика з вирощування креветок переходить на сонячну енергію та соняшникові пелети

530292Єдина в Україні ферма з вирощування тихоокеанської королівської креветки, що розташована на в’їзді у Жмеринку, за 40 кілометрів від Вінниці, використовує «сонячну» електроенергію та опалює виробничі приміщення пелетами з соняшникового лушпиння.

Дорогий делікатес розводять у відреставрованих цехах колишньому заводу з пошиття шапок, передає Вінниця.info. Малька королівської креветки літаком транспортували з Малайзії, розповідає керівник ТОВ «Акваресурс +» Петро Гижко. «Мальок важить менше грама, за півроку вирощуємо до 30 грам і до 30 сантиметрів, - каже він. - Консультант із США розробив раціон: картопля, мука, крохмаль, риб’ячий жир, дріжджі, ми придбали обладнання для гранулювання і тепер самостійно виготовляємо натуральний корм».

Температура у приміщенні завжди повинна триматися на рівні +34 градуси, а вода максимально нагадувати морську, продовжує він.

«Додаємо спеціалізовану морську сіль з Німеччини у відфільтровану з крану воду, – пояснює Петро Гижко. – У нас 6000 тонн води, однак сухо завдяки потужній вентиляції, яка за одну годину шість раз змінює повітря». Для енергозабезпечення виробництва обсягом 85 тонн креветок на рік, «Акваресурс +» купує електроенергію на станції «Укрзалізниці» у Жмеринці, співпрацює з обленерго, придбало генератор на 250 кВт та встановлює сонячні електростанції. «У листопаді 2018 року запустили в експлуатацію дахову СЕС потужністю 600 кВт, зараз будуємо наземну сонячну станцію потужністю 200 кВт, - розповів Ecotown Петро Гижко. – Вироблена станціями електроенергія дозволить покрити до 25% енерггопотреб підприємства». Для опалення приміщень «Акваресурс +» купив українські твердопаливні котли, які працюють на пелетах з соняшникового лушпиння та деревини. «У нас завжди має бути у середині +34 градуси тепла, навіть, якщо за вікном – 30 градусний мороз», - наголошує Петро Гижко.

Підприємство не заморожує, а лише охолоджує креветку. «Креветки з В’єтнаму до Одеси у контейнерах доправляють за місяць-півтора, а жмеринську по Вінницькій області – за кілька годин, а по Україні - за одну-дві доби, - каже Петро Гижко. - Ціна на креветки залежить від калібру - скільки штук у кілограмі: чим менше, тим дорожчі».

Вирощувати креветки на Вінниччині почали три роки тому. Зараз на підприємстві працює 20 робітників. Сьогодні підприємство намагається сертифікувати виробництво за всіма можливими вимогами європейського ринку.

«Плануємо отримати дозвіл міжнародної організації з якості продукції ХАССП, який дозволить нам запрошувати європейських споживачів, - пояснює Петро Гижко. - Дані, які ми отримали після досліджень у випробувальному центрі, свідчать, що у креветках немає жодних антибіотиків та інших шкідливих речовин, бо корм натуральний».

Джерело: ecotown.com.ua